Dilema: zgjidhje apo zgjedhje?

Dilema: Zgjidhje apo zgjedhje. Debati mbi zgjedhjen duhet të shoqërohet me debatin për zgjidhje   Shkruan: Prof. Dr. Qufli Osmani Jemi fill përpara fillimit të vitit të ri shkollor, por pa ndonjë zgjedhje apo zgjidhje konkrete mbi formën e nisjes. Fakt është se jemi fokusuar më shumë në “zgjedhjen” e një modeli të përshtatshëm të

Continue Reading →

Evropa nuk e deshi Amerikën në dialogun Kosovë-Serbi

Evropa nuk e deshi Amerikën në dialogun Kosovë-Serbi! Shkruan: Labinot Topilla Kosova, shteti me proamerikan në botë edhe kësaj radhe dëshmoj se qëndron e palëkundur dhe besnike karshi politikës amerikane, ndaj sugjerimeve dhe kërkesave të saj, duke marrë vendime të shpejta dhe të dhimbshme. Së pari Parlameti i Kosovës rrëzoj një qeveri, në kohë të

Continue Reading →

Retrospektivë: Si na doli situata jashtë kontrollit, ku gabuam apo kush gaboi!?

Rerospektivë: Si na doli situata jashtë kontrollit, ku gabuam apo kush gaboi?   Shkruan: Prof. Dr. Qufli Osmani   Mjekët do të pohonin: Nuk na dëgjuan!”. Ekonomistët: “Mungonin injeksione financiare!”. Politikanët: “Rekomandimet nuk zbatoheshin!”. Portalet: “Konspiracion ose jo, informimi parësor!”. Psikologët: “Mos bëni panik!” Realiteti tregon se të gjithë ne, duke filluar nga mjekët, psikologët,

Continue Reading →

Stigma nga COVID-19

Emergjencat qofshin ato  natyrore apo shëndetësore si në rastin e pandemisë aktuale, aktivizojnë intenzivisht sistemin psikologjik mbrojtës dhe kjo mund të shpie në një disbalancë psikologjike, që rezulton në ankth, pasiguri, konfuzion, e gjitha kjo në përpjekje të mbijetesës. Sado që ky lloj i sjelljejs është i natyrshëm në të tilla situata, fatkeq  ësisht shpesh

Continue Reading →

Margaritarët psikologjikë të agjërimit

Parë nga prizmi i psikologjisë së personalitetit fokusi është i përqëndruar mbi rolin e agjërimit në formësimin dhe ngritjen e personalitetit. Që agjërimi ta ketë këtë rol të formësuesit dhe ngritësit të personalitetit të njeriut kërkon prej tij lidhshmëri të thellë dhe të sinqert në bashkëveprimin që do e krijojnë. Nga: Prof.Dr. Musa Musai Muaji

Continue Reading →

Karantina demokratike e Avdullahut

I frymëzuar nga Tanja Fajon, Avdullah Hoti flet për karantinën sikur për suprimimin e autonomisë nga Serbia. Kimete Berisha Shih ti çfarë fjale të ‘madhe’ ka zbulu. ‘Suprimimi i të drejtave të njeriut nga ana e qeverisë’. U dashka me dalë me ladru shqiptarët në kohë pandemie, për me demokratizu vdekjen, a çka? Edhe karantinë

Continue Reading →